Topul celor mai mari producători de energie nucleară din lume. Cât produce România

0
Publicat:

Un top al celor mai mari producători de energie nucleară din lume a fost publicat recent, ținându-se cont de ponderea producției în totalul global, măsurată în terawatt-oră (TWh).

Turnuri de răcire a unei centrale nucleare
Un top al celor mai mari producători de energie nucleară din lume a fost publicat recent

Oamenii de știință din Coreea de Sud au doborât recent un record într-un experiment de fuziune nucleară. Timp de 48 de secunde, au susținut o temperatură de șapte ori mai mare decât cea a nucleului soarelui.

Dar generarea de energie viabilă din punct de vedere comercial din fuziunea nucleară rămâne totuși mai mult „science fictions” decât realitate. Între timp, fratele său mai de încredere, fisiunea nucleară, a alimentat lumea noastră de multe decenii.”, explică Visual Capitalist.

În graficul de mai jos, experții au inclus principalii producători de energie nucleară după ponderea lor în totalul global, măsurată în terawatt-oră (TWh). Datele pentru aceasta au fost obținute de la Institutul de Energie Nucleară, ultima actualizare în august 2022.

image

Care țară generează cea mai mare energie nucleară

Producția de energie nucleară în SUA este de peste două ori mai mare decât cantitatea produsă de China (pe locul al doilea) și Franța (pe locul al treilea) la un loc. În total, SUA reprezintă aproape 30% din producția globală de energie nucleară.

Cu toate acestea, energia nucleară reprezintă doar o cincime din furnizarea de energie electrică a Americii. Acest lucru este în contrast cu Franța, care generează 60% din electricitate din centrale nucleare.

image

Un alt punct culminant este modul în care China și-a crescut rapid capacitățile de energie nucleară în ultimul deceniu. Între 2016 și 2021, de exemplu, și-a crescut ponderea producției globale de energie nucleară de la mai puțin de 10% la mai mult de 14%, depășind Franța pe locul doi.

La polul opus, cota Regatului Unit a scăzut la 2% în aceeași perioadă de timp.

Între timp, Ucraina s-a bazat în mare măsură pe energia nucleară pentru a-și alimenta rețeaua. În martie 2022, a pierdut accesul la centrala nucleară cheie Zaporizhzhia, după ce forțele ruse au preluat controlul asupra instalației. Cu șase reactoare de 1.000 MW, centrala este una dintre cele mai mari din Europa. În prezent, nu produce energie și a fost locul unor recente atacuri cu drone.

Cât produce România

România nu se află în clasamentul efectuat de Visual Capitalist, la nivelul anului 2022 producția celor două reactoare de la Cernavodă fiind de 11.098 GWh, potrivit datelor Eurostat. Producţia de energie nucleară a României este mai mică decât cea a Cehiei, Slovaciei, Ungariei şi Bulgariei. În UE, singurele state membre cu o producţie de energie nucleară mai mică decât România sunt Ţările de Jos şi Slovenia.

La nivelul UE, Franţa a produs jumătate din toată energia nucleară a blocului comunitar (48,4% sau 294.731 GWh), urmată de Spania (9,6% sau 58.590 GWh), Suedia (8,5% sau 51.944 GWh) şi Belgia (7,2% sau 43.879 GWh). Împreună aceste patru ţări au produs împreună 73,7% din energia nucleară a blocului comunitar.

Franţa a rămas şi ţara UE cu cea mai mare dependenţă de energia nucleară, care în 2022 a fost responsabilă pentru 62,8% din producţia totală de electricitate. Singurul alt stat membru unde mai mult de jumătate din electricitate a fost produsă în centrale nucleare este Slovacia (60,2%). La polul opus, Ţările de Jos (3,4%) şi Germania (6%) au cea mai mică pondere a energiei electrice produse în centrale nucleare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite